Babykamer kleuren

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.5/5 (4 votes cast)

Het ontwerpen van de babykamer begint meestal met de keuze voor een kleur: welke babykamer kleuren gaan er gebruikt worden? Kleuren worden meestal gekozen aan de hand van persoonlijke smaak en hangen ook vaak af van de komst van een jongetje of meisje, maar heb je er weleens bij stil gestaan dat kleuren ook invloed hebben op de baby en op jezelf? Sta dus eens stil bij de invloed van kleuren voor je de babykamer kleuren uitkiest en lees eerst ons artikel erover.

Tips bij het uitkiezen van babykamer kleuren

  • Begin met het maken van een kleurenkaart. Haal bijvoorbeeld bij een doe-het-zelf winkel kleurenkaartjes met de kleuren die je graag wilt en laat je daar ook inspireren. Als je een groene babykamer wilt, wordt je daar overspoelt met tig soorten groen.
  • Rustige kleuren verdienen de voorkeur, maar een felle kleur is niet verboden. Laat het dan wel in de minderheid zijn door de felle kleur te combineren met rustige kleuren.
  • Welke invloed een kleur op een kamer heeft, is niet alleen afhankelijk van de kleur zelf, maar ook van de kamer: is het een kleine kamer, dan maakt een donkere kleur de kamer kleiner, en hetzelfde geldt voor een kamer waar weinig licht doorkomt.

Warme babykamer kleuren

Warme babykamer kleuren zijn de kleuren rood, oranje en geel en de verschillende tinten die deze kleuren meebrengen. Deze kleuren hebben een zeer positieve invloed op onze gelukgevoelens en geven ons een goed gevoel. Ze worden beschouwd als kleuren die warmte en gezelligheid met zich meebrengen en worden vaak geassocieerd met een gevoel van geluk en gemak.

Verder hebben de kleuren een invloed op ons inzicht in de tijd. De kleur laat ons het idee hebben dat de tijd sneller gaat. En ook laten warme kleuren een kamer kleiner lijken. De felle varianten kunnen daarbij het energieniveau verhogen, wat in sommige gevallen handig is, zoals voor de ouders die meerdere malen uit hun bed gewekt worden. Maar in het geval van een middagslaapje van het kind werkt het natuurlijk niet bevorderend.

Lees hier meer over de afzonderlijke kleuren in deze categorie:

Koele babykamer kleuren

Koele babykamer kleuren zijn de kleuren groen en blauw en de verschillende tinten van deze kleuren. Met deze kleuren kun je twee kanten op: de lichte tinten hebben een kalmerende en troostende werking en bieden een gevoel van veiligheid. Ideaal voor een babykamer en deze kleuren worden in de kleurenpsychologie dan ook als de juiste kleuren voor een babykamer aangeraden.

Donkere tinten geven echter al snel een koude sfeer en kunnen zelfs een deprimerende werking hebben. Een te veel gebruik van donkere tinten is daarom afgeraden.

Zoals de warme kleuren onze waarneming van tijd beïnvloeden, doen koele kleuren dit ook, maar in tegengestelde richting: de kleuren geven ons het idee dat de tijd minder snel gaat. Verder kan deze kleur de concentratie verbeteren en een rustige omgeving creëren.

Lees hier meer over de afzonderlijke kleuren in deze categorie:

Andere babykamer kleuren

Verschillende mensen, verschillende reacties

Bij het bespreken van de invloed van verschillende kleuren, dient er wel gezegd te worden dat de invloed sterk verschilt per persoon. Verschillende factoren beïnvloeden de reactie van iemand op een bepaalde kleur. Zo is de lichamelijke toestand van belang: wanneer iemand kleurenblind is, worden kleuren anders gezien dan iemand die niet kleurenblind is.

Ook op psychologisch vlak spelen verschillende factoren mee om te bepalen wat voor invloed een kleur op iemand heeft. Zo kan het zijn dat iemand eens betrokken is geweest bij een ongeluk met een groene auto en sindsdien een angst ontwikkeld heeft voor alles wat groen is. Het positieve effect van de groene kleur is dan niet terug te vinden bij degene.

En ook cultuur en omgeving spelen een grote rol. Zo wordt de witte kleur in Westerse samenlevingen gezien als een pure kleur, die wordt verbonden aan onschuld, terwijl dezelfde witte kleur in China juist het tegenovergestelde is: een kleur van rouw.

Babykamer kleuren, 3.5 out of 5 based on 4 ratings

Eén reactie naar “Babykamer kleuren”